0.00 0
Rezervacija izleta

Nema rezervacije

OSTARI, ALI NEMOJ BITI STARAC

Obično se to dogodi jednog jutra. Probudiš se, kihneš, okreneš glavu i nešto te uhvati. Osjećaš se jadno, nepokretno i bolno. Shvaćaš da je došao dan kada si lišen sposobnosti da loviš, ubijaš i braniš svoje pleme. Baš si jučer razmišljao kako ćeš se rano probuditi, otići na posao zaraditi novac za svoju obitelj, a zatim bezbrižno provest vikend u planinama ili haklat nogomet sa ekipom. No sada moraš biti oprezan mičući nogom kako bi je uvukao u cipelu jer ti bolovi od išijasa prolaze niz bedro.

shutterstock 231298378

Ako želiš savjet za rješavanje ovog problema on leži u praćenju zdravog načina života i razvijanju dobrih navika. Naravno puno ih je lakše napisati nego sprovesti u djelo. Osim toga, sve je to tako zbunjujuće za prosječnog konzumenta. Izabrati najbolje za sebe od svega navedenog: joga, trčanje, teretana, Crossfit, kickbox, Krav Maga i još mnogo toga. To je samo trening. Zatim su tu raznorazne dijete. Mesna, Paleo, Keto, Vegan, Zona, Post. Previše informacija.

Možda je vrijeme da predahneš i razmisliš o nečemu što je bilo neplanirano, dinamično, a činilo se da uvijek djeluje. Čobanac. Sjećam se kada sam prisustvovao pripremi istoga i sa guštom ga slistio. Kada sam nakon toga tražio recept odgovor je bio da se od svega stavi po malo i da je u tome tajna dobrog čobanca. Kasnije kada sam ga i sam pokušao spremiti nikada nisam dobio identičan okus ali s druge strane nikada se nisam razočarao u finalni okus jer sam uvijek slijedio navedeno mi pravilo: od svega pomalo. Kakve to sada ima veze sa zdravim načinom života i dobrim navikama?

b6b568b678dc9344cd2a

Pogledajmo sada sastojke za fit tijelo koje želimo

Mišićna snaga i veličina. Veličina i snaga mišića opadaju s godinama. Čak i ako imaš istu težinu kao u srednjoj školi, sve je manje i slabijih mišića, s više masnoće. Rješenje je naravno u treningu sa opterećenjem.

Kardiovaskularna i mišićna izdržljivost. Naša izdržljivost smanjuje se s godinama i neaktivnošću. Postoji opća i specifična izdržljivost. Tvoja sposobnost da pretrčiš 10 km kao utrenirani mladić ravna je 0.

Fleksibilnost i pokretljivost. Sposobnost aktivnog pomicanja segmenata tijela kroz odgovarajući raspon pokreta postaje sve kraća i kraća zbog starosti, ozljeda i neaktivnosti.

I tjelesne proporcije i neurološka učinkovitost genetske su prirode i ne podliježu promjenama. Igranjem košarke nećeš biti sve viši. Određeni trening optimizirat će tvoj živčani sustav, ali moraš znati igrati s kartama koje su ti dodijeljene.

shutterstock 254414761

Pogledajmo pokrete, a ne vrste vježbi

Trčanje. Oni koji ga vole smatraju ga jedinim važnim. Oni koji ne mogu trčati, pronalaze svaki smiješan način da ga omalovažavaju. Evo u čemu je stvar. Ne bi ga se smjelo prakticirati ​​nepromišljeno. U ovu kategoriju također se ubraja preskakanje užeta, hodanje, rolanje i da, … biciklizam.

Skakanje. Sposobnost skakanja dramatično opada s godinama. Osnovne vježbe za skok su čučanj i iskorak. Međutim potrebna je praksa. Mnogi 40-godišnjaci mogu čučnut sa većim opterećenjem nego u dobi od 20 godina, ali njihova sposobnost zakucavanja u košarci možda će zauvijek nestati.

Penjanje. To znači privući se rukama. Penjanje na uže, privlačenje saonica ili pokreti veslanja. Nemogućnost da napraviš zgib je pokazatelj da stariš. To je pokazatelj da ili si preslab ili predebel. To se može popraviti.

Puzanje. Ovo ti se čini glupo, misliš da je to samo za malu djecu ili profesionalne službe. Međutim to znači guranje frontalno. Tako možeš puzati ili potiskivati ​​bench press ili vojni potisak iznad glave. Čak i plivanje možemo smatrati nekom vrstom puzanja. Djeca puno pužu i nije im se problem dići se i spustiti se na pod dok stariji imaju problem s tim.

Podizanje. Podići stvari sa poda je nešto o čemu ne razmišljamo puno dok smo mladi. Kako starimo, kad to učinimo sve svjesniji smo napora koji nam to izaziva u leđima. Dakle, to je znak da smo slabiji u stražnjem lancu i da smo možda ozlijeđeni.

Prema autoru, Danu Johnu, postoje tri osnovna načina podizanja. Podigni nešto s poda. Podigni nešto iznad glave. Podigni nešto i nosi.

Evo nas opet kod čobanca i svih onih sastojaka koji idu u njega. Rekli smo za savršen čobanac treba od svega pomalo.

1. Ne zanemaruj ni kategoriju kondicije (snaga, pokretljivost, izdržljivost) niti kategoriju pokreta (trčanje, skakanje, penjanje, puzanje, dizanje).

2. Ako imaš staru ili novu ozljedu, liječi je. Istovremeno radi ono što te ne boli i postani stvarno vješt u tome.

3. Mijenjaj modalitete iz sezone u sezonu, sprječava dosadu.

4. Ako si veći, jači sportaš, kako stariš, posveti više vremena vježbama izdržljivosti i pokretljivosti.

5. Ako si vitkiji i manje mišićav posveti se treningu snage i održavaj vitku tjelesnu masu, bez da mičeš fokus sa izdržljivosti i mobilnosti.

6. Neka ti san bude jako bitan.

7. Dosljednost će pobijediti intenzitet. To ne znači da ne možeš podignuti intenzitet.

8. Jelo. Kako stariš, manje je više. I pazi na odabir hranjivih namirnica.

9. Izbjegavaj pristranost. Svi znamo momke u teretani koji su na traci 10 minuta, a zatim rade samo trbušnjake. Kao i likove koji rade samo vježbe u kojima su dominanti. Treniraj sve pokrete.

10. Neke studije koje istražuju starenje povezuju mišićnu masu sa kvalitetnim životom u starijim godinama. Istraživali su ustajanje sa zemlje, stajanje na jednoj nozi, izvođenje sklekova i snagu stiska. I upravo zbog toga su ti potrebni snaga, pokretljivost i izdržljivost.

Uzmi sve ove podatke u obzir i integriraj ih u svoj trening ili nađi mjesto gdje je trening prilagođen svim navedenim parametrima koji su ti potrebni da vježbaš dugo i uspješno. Dok tvoji vršnjaci budu u čekaonicama kod raznih liječnika ti provodi vrijeme u dvorani uživajući u pokretu i životu.

vidi još